Opnieuw zijn wij een Excellente school!

Ten overstaan van de trotse leerlingen en medewerkers werd onlangs, namens de Inspectie van het Onderwijs, het predicaat ‘Excellente School’ uitgereikt aan locatiedirecteur Jessica Jansen en scholengroepdirecteur Jamie Visser.

“Ik was sterk onder de indruk van de passie, bevlogenheid en professionaliteit van het team en van de leerlingen”,zo vatte jurylid Mees Hakkenberg de conclusie samen die de jury trok na een uitgebreid onderzoek naar het excellentie-profiel van Het Praktijkcollege (HPC) Centrum. Ten overstaan van de trotse leerlingen en medewerkers reikte hij vervolgens namens de Inspectie van het Onderwijs het predicaat ‘Excellente School’ uit aan locatiedirecteur Jessica Jansen en scholengroepdirecteur Jamie Visser.

Pedagogisch klimaat
Tot op dat moment had er een gezonde spanning geheerst in de afgeladen kantine van deze kleinschalige maar ambitieuze school in hartje Rotterdam. Voor de derde keer op rij is het sinds vandaag een feit: tot en met 2025 mag de school zich Excellent noemen op het gebied van de beheersing van het pedagogisch klimaat. Dit thema is gekozen door het schoolteam zelf. De medewerkers zien de manier waarop de school haar leerlingen in vier jaar begeleidt naar een diploma als één van de belangrijkste onderscheidende punten. Dat de jury het daarmee eens is en dat heeft bevestigd met het predicaat Excellent is als een kroon op het werk. Dankzij een uitgebreid en zeer kundig zorgteam beschikken de leerlingen over de rust en de ruimte om zich op een prettige manier op hun eigen tempo in hun eigen richting te ontplooien.

Bekendheid
Óók de aanwezige oud-leerlingen die nu werkzaam zijn bij HPC Centrum zijn vol trots. Zij zijn veelal na een aantal jaren werkervaring en/of opleidingen elders, uiteindelijk in dienst getreden van HPC Centrum. Ongeacht hun huidige functie – van assistent facilitair tot onderwijsassistent - vervullen zij voor de huidige leerlingen een essentiële rol. “De leerlingen voelen zich, nóg meer dan met de andere docenten, met ons vertrouwd. Wij zijn immers als het ware één van hen”, aldus Samira. “Zij zien ons echt als hun rolmodellen.” Deze betrokken groep oud-leerlingen is vol vuur als het gaat om de beeldvorming rondom praktijkonderwijs. “Mensen zijn gelukkig al veel meer dan voorheen bekend met de kracht van het praktijkonderwijs”, aldus oud-leerling David. Collega Tashmynne beaamt dat: “Ja en dat kan echt nog veel beter; óók onder de ouders en leerlingen zelf en bij de basisscholen.” Het groepje collega’s spreekt ter plekke af om zich met elkaar nóg meer in te gaan spannen voor de positieve beeldvorming rondom praktijkonderwijs. Leerkrachten van groep acht zijn met hun leerlingen dan ook van harte welkom om een kijkje te komen nemen in deze in meerdere opzichten prachtige school.

Rolmodellen
Wie dit enthousiaste, gemotiveerde team meemaakt kan er niet omheen: zij zijn de levende voorbeelden van de enorme groei die zij in relatief korte tijd doormaakten in het praktijkonderwijs. Het predicaat Excellent is zeker óók van toepassing op deze doorzetters, die hebben geleerd om ondanks eventuele tegenslagen of tegenwerking in zichzelf te blijven geloven. Met resultaat; mede dankzij het gezonde en doordachte pedagogisch klimaat van HPC Centrum.
Trotse oud-leerlingen David, Samira, Tashmynne, Tehreen en Santino bij het predicaat Excellente School

Terug